Onze activiteiten

Onze activiteiten

Fotograferen…..

Op stap met de camera om een portfolio op te bouwen dat bestaat uit ‘vrij werk’ en uit de resultaten van opdrachten. Werken met wisselende thema’s als: nachtfotografie, landschappen, architectuur, modellen en stillevens. Je werkt zowel individueel als in groepjes.

… en bewerken…

Elke gemaakte foto verdient een goede afwerking. Vroeger gebeurde dat in de donkere kamer, vandaag de dag is alles digitaal. Er zijn tal van fotobewerkingsprogramma’s met onbegrensde  mogelijkheden ….. zoveel dat je er in kunt verdwalen. We proberen elkaar hierin wegwijs te maken en te steunen om zodoende tot steeds betere bewerkingen te komen.

 … en bespreken….

Serieuze feedback geven op elkaars werk is de kernactiviteit van vrijwel iedere fotoclub. Bij AFV Kontrast bespreken we maandelijks het werk van drie leden. Zij presenteren hun afgewerkte foto’s in passe-partout aan kleine groepjes, die een intense en gevarieerde feedback geven. Gebaseerd op objectieve criteria.

Daarnaast bespreken we (thematische) opdrachten plenair. De foto’s worden dan getoond op een grootbeeldtelevisie. Het blijft verrassend leuk om te zien hoe verschillend de resultaten zijn wanneer je met een groepje fotografen op dezelfde plek en/of met de dezelfde opdracht bezig bent geweest. De besprekingen hebben dan een wat algemener karakter. Er is minder aandacht voor techniek en compositie, maar juist meer voor de verrassing, de creativiteit en het plezier in het fotograferen.

… en presenteren…

Jaarlijks organiseert AFV Kontrast een expositie in MFA De Symfonie. Elk lid presenteert haar/zijn werk op een eigen tentoonstellingsbord. Daarnaast worden ook de resultaten van de groepsopdrachten en van (winnende) deelnames aan fotowedstrijden getoond aan het publiek.

en scherp blijven…

Kontrast kent ook eigen wedstrijden. Naast de strijd om de Jacques Mauritzprijs kennen we sinds 2023 de Woest-trofee. Beide prijzen zijn genoemd naar de ereleden van de club. Alle leden beoordelen de kwaliteit van het ingeleverde werk. Dat gebeurt kritisch en anoniem. De winnende foto's krijgen een prominente plek in de clubcommunicatie. Zo vormt de winnende foto van de Jacques Mauritzprijs de poster voor de aanstaande (jaar-)expositie.
Daarnaast laten we eigen werk beoordelen door een andere vereniging. Door ons open te stellen voor het commentaar van anderen hopen we tot betere beelden te komen.