Onze activiteiten

Onze activiteiten

Fotograferen

Ga op stap met de camera om een portfolio op te bouwen. Dat kan bestaan uit ‘vrij werk’, maar ook uit de resultaten van opdrachten. Werk met wisselende thema’s zoals: nachtfotografie, landschappen, architectuur, modellen en stillevens. Je werkt zowel individueel als in groepjes.

 

Bewerken

De tijd van de Donkere kamer ligt al ver achter ons. Digitale programma’s als Photoshop en Lightroom bieden ongekende mogelijkheden om je foto’s netjes af te werken. We proberen elkaar wegwijs te maken in deze jungle van de fotobewerking, zodat we er met z’n allen steeds beter in worden.

Bespreken

Inhoudelijke feedback geven op elkaars werk is de kernactiviteit van vrijwel iedere fotoclub. Bij AFV Kontrast doen we dat op meerdere manieren.

Zo bespreken we maandelijks het werk van een aantal leden. Zij presenteren hun in passe-partouts afgewerkte foto’s aan kleine groepjes. Op basis van objectieve criteria geven de leden vervolgens intense en gevarieerde feedback.

Ook bespreken we (thematische) opdrachten plenair. De foto’s worden getoond op een grootbeeldtelevisie. Bij deze besprekingen is minder aandacht voor techniek en compositie, maar juist meer voor de verrassing, de creativiteit en het plezier in het fotograferen. Het is verrassend om te zien hoe verschillend de resultaten zijn wanneer je met een groepje fotografen op dezelfde plek en/of met de dezelfde opdracht bezig bent geweest.

Presenteren

Jaarlijks organiseert AFV Kontrast een expositie in MFA De Symfonie. Elk lid presenteert zijn werk op een eigen tentoonstellingsbord. Daarnaast tonen we als club de resultaten van de groepsopdrachten en van (winnende) deelnames aan fotowedstrijden aan het publiek.

Scherp blijven

Voor de leden van AFV Kontrast organiseren we jaarlijks twee interne wedstrijden: de Jacques Mauritzprijs en de Woest-trofee. Beide prijzen zijn genoemd naar de ereleden van de club. Alle leden beoordelen - anoniem - de kwaliteit van het ingeleverde werk.

 

De winnende foto's krijgen een prominente plek in de clubcommunicatie. Zo vormt de winnende foto van de Jacques Mauritzprijs de poster voor de eerstvolgende expositie. Daarnaast laten we het ingeleverde werk beoordelen door een collega-vereniging. Zo hopen we nog meer van elkaar te leren om een betere fotograaf te worden.